Параграф22 Weekly

§22 Новини

Войната на държавата с битовата престъпност

В резултат на проведените дейности на Дирекция "Специализирани полицейски сили"/СПС/-ГДНП за противодействие на криминалната и битовата престъпност в малките и отдалечени населени места, на територията на страната са проверени общо 398 души. Отведени в РУП са 3-ма души, от тях двама са задържани. Проверени са 192 превозни средства и 71 обекта, полицейските служители са реагирали на 12 сигнала. В 12 случая е оказано съдействие на държавни органи и в 21 - на граждани.


При осъществена проверка на лек автомобил в село Бръшляница, Плевенско от служители на СПС, осъществяващи патрулно-постова дейност, на 11 февруари малко преди полунощ е установен С.В./26 г./, криминално проявен, пътувал в кола. Той е бил обявен за общодържавно издирване като обвиняем по досъдебно производство с мярка принудително довеждане. Мъжът е задържан в РУП-Пордим за срок до 24 часа.


На 11 февруари, около 23:30 часа е извършена полицейска проверка от служители на СПС и РУП-Нова Загора на водач на автомобил в село Кортен, Новозагорско. Установено е, че шофьорът управлявал превозното средство с концентрация на алкохол 1,68 промила. 52-годишният мъж е отведен в РУП- Нова Загора, където в последствие е задържан за срок до 24 часа.


При осъществени две проверки от съвместни наряди от служители на СПС и РУП-Белоградчик на водачи на леки автомобили в село Черно поле, община Ружинци и село Димково, Видинска област са установени двама неправоспособни водачи на МПС - на 46 години и на 43 години. На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата.


На 10 февруари около 20.00 ч. до разклона за село Широко поле при опит за кражба на дизелово гориво от земекопни машини в обект пресевна инсталация, собственост на фирма, чрез използване на микробус, е заловен 29-годишен мъж от село Солище. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени и задържани и двамата му съучастници - на 30 г. и 28 г., и двамата от Кърджали. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителите са задържани за срок до 24 часа в РУП-Кърджали;


Заловен е и 19 годишният извършител на две взломни кражби в Ямбол. На 2 февруари мъжът проникнал в магазин в града и извършил кражба на дрехи. На следващия ден той проникнал в частен дом в Ямбол и извършил кражба на 700 лева. По двата случая са образувани досъдебни производства в РУП-Ямбол. Мъжът е задържа за срок до 24 часа.


Установени са двама мъже от село Окорш за извършена домова кражба на черни метали. Установен е и непълнолетен младеж от Дулово, извършител на кражба на мобилен телефон. Непълнолетният е предаден на инспектор от Детска педагогическа стая.


При опит за умишлен палеж е арестуван мъж от село Секулово.


Хванати са и лицата, извършители на взломна кражба от частен дом в град Смядово. От проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия са установени извършителите, двама от които са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа.


На територията на РУП-Малко Търново е установен 33 годишен криминално проявен мъж, извършител на домова кражба.


Задържан е малолетен, извършил кражба на 50 лева в село Гостилица, община Дряново и 52-годишен мъж, извършител на кражба в село Здравковец, община Габрово.


На територията на СДВР са разкрити 23 престъпления против собствеността, от които 19 кражби. Една от разкритите кражби е на части и вещи на МПС. Образувани са 8 бързи производства по чл. 194, 198, 234, 325 и 343-б от НК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във