Параграф22 Daily

§22 Новини

Войводиново не иска циганите и ще се бори докрай

Пълна подкрепа от жителите на Войводиново за действията им по справяне с проблема с незаконно заселилите се цигани получиха кметът на селото Димитър Тосев и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. На общоселско събрание в препълнената зала на читалището двамата отчетоха предприетите дасега действия. Преди това жители обясниха: Събираме се, за да си решим положението в селото. Не искаме циганите да се връщат. Аз смятам, че това е един референдум, който би трябвало да е доволно и населението, и останалите, сочи БНР.

Кметът Димитър Иванов призова хората към спокойствие и законност. Не ни подтиквайте да вършим беззакония. До тук всичко каквото сме съвршили, сме го свършили законно.

От 6-ти до 28-ми март Административният съд в Пловдив трябва да се произнесе по 15 от жалбите за бутнати незаконни постройки в циганската махала във Войводиново. Съдът е отхвърлил другите две подадени жалби.

Незаконнопребиваващите в махалата са общо 47, част от тях вече са се върнали там, откъдето са им родовете. От останалите само 3 – 4 семейства могат да бъдат настатени в социални жилища, отчете кметът на община „Марица“. Той разказа и за куриозен случай - адрес за кореспонденция, посочен в махалата във Войводиново, се оказва на циганин милионер.

Димитър Иванов заяви пред хората от Войводиново:Това, което сте го решили – да бъдат премахнати тези къщи, най – вероятно ще бъде. Дано само съдебната власт точно и ясно да си свърши работата. Ние сме довели нещата дотук и ще ги доведем докрай. Това предизвика одобрението и бурните аплодисменти на присъстващите. Вие сте с нас и цялото село е с вас, провиннаха се от препълнената зала на читалището.

Някои обаче казаха, че не вярват на съдебната система. Те са притеснени, че не общината, а циганите могат да спечелят делото по обжалванията. Какво се случва тогава, попита жителка на селото. Трябва да действаме всички заедно. Имаме подкрепа от държавата и това е много важно, подчерта кметът Димитър Иванов. Пред хората той изрази възмущението си, че ситуацията във Войводиново е била използвана от политици и различни неправителствени организации. Те се възползваха от нас, яхнаха политическите метли и започнаха предизборните си кампании, заяви Димитър Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във