Параграф22 Daily

§22 Новини

Волен Сидеров на свобода срещу гаранция от 50 000 лева. Прокуратурата се самосезира и за закана срещу орган на власт

Общинският съветник в Столичния общински съвет (СОС) и лидер на политическа партия "Атака" Волен Сидеров, се яви днес, в 15 часа, в СДВР-МВР, за да му бъде предявено постановление за привличане в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК. Обвинението е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.

Спрямо обвинения Волен Сидеров е предявено и обвинение за това, че на 13 априил 2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия В.С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок, считано от днес.

Отделно от горното, Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване, излъчено на 13 април 2020 г., Сидеров отправил заплахи спрямо органи на властта с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Описаното деяние представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във