Параграф22 Daily

§22 Новини

Volkswagen е унищожил доказателствен материал?

Нови сериозни обвинения към изпитващия сериозни затруднения след разкриването на аферата „Дизелгейт“ германски автомобилен концерн Volkswagen (VW). След разкриването на скандала дъщерната американска компания е унищожила доказателствен материал, предават германските телевизии NDR и WDR и влиятелният вестник Süddeutsche Zeitung, като се позовават на бивши служители на компанията в САЩ, сочи investor.bg .

В момента Съветът за атмосферните ресурси на Калифорния (California Air Resources Board, CARB), откъдето тръгна скандалът преди половин година, намеква, че може да се стигне до компромис по отношение на глобите и обезщетенията.

Германските медии се позовават на подаден преди няколко дни съдебен иск на бивш служител в IT отдела на американската дъщерна компания до американски съд. В него той се оплаква, че е бил уволнен в края на 2015 г., тъй като мениджърите във VW са вярвали, че той възнамерява да осведоми щатските власти за възпрепятстване на правосъдието.

Дългият единадесет страници иск съдържа, според медиите, сериозни обвинения срещу Volkswagen Group of America. Според него бившият служител се е опитал след известяването на скандала през септември да предотврати заповяданото от един от ръководителите си изтриване на данни от сътвърите в централата на VW в Мичиган в противоречие с административния ред.

Американският филиал на VW първоначално е пренебрегнал заповед от Министерството на правосъдието на САЩ да спре незабавно всички рутинни изтривания на данни, съобщават още SZ, WDR и NDR. До края на септември и началото на октомври са били унищожавани данни въпреки точно обратното съдебно нареждане до VW. Заличаването на резервните копия с информация е било обосновано от VW с факта, че дъщерното дружество в САЩ не е разполагало с достатъчно пространство за пазене на данни.

VW счита жалбата на бившия служител за неоснователна, казва говорител на концерна.

Групата призна през септември, че е подправяла в САЩ стойностите на вредните емисии при тестване на дизелови автомобили. Особено в САЩ, където скандалът излезе на бял свят и където са засегнати около 600 хил. коли, групата се изправя пред опасност от налагане на сериозни глоби и верижни искове за обезщетения. Одобрението на американския орган за опазване на околната среда на плана за поправяне на автомобилите все още е висящо.

В хода на преговорите CARB сигнализира през миналата седмица за първи път, че може да се стигне до компромисно решение. Органът е стигнал до заключението, че една пълна сервизна акция и преоборудване на всички 600 хил. засегнати автомобили в САЩ не е възможна. Дори и след нея е било възможно да не се изпълнят изискванията по отношение на опазването на околната среда.

Сега органът обмисля дали да не разреши оставането на тези автомобили на пътя, като в замяна концернът не плати глоби за емисиите над допустимото ниво. Това би могло да бъде по-благоприятно във финансово отношение за VW, отколкото обратно изкупуване на тези превозни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във