Параграф22 Daily

§22 Новини

Volvo разработва мобилно приложение, което служи като автомобилен ключ

Производителят на автомобили Volvo разработва мобилно приложение, което ще позволи на шофьорите да използват смартфон, за да отключат и запалят колата си, предава CNN. Приложението, което представлява дигитален ключ, ще предлага опция за отваряне на врата и палене на колата без докосване на смартфона. Подобно на сегашните дистанционни, телефонът може да остане в джоба или чантата на потребителя.

Сензор ще засича кога телефонът е близо до колата или вътре в нея, позволявайки на вратите да се отворят, а на двигателя - да бъде запален.

"Тази технология ще стартира през 2017 г. и ще бъде пусната като малък пилотен проект в Швеция, а вероятно по-късно и в САЩ. Планът е след това услугата да се предлага в по-широк мащаб. Купувачите на Volvo, които все пак искат да имат физически ключ, няма да бъдат лишени от него", обяви говорителят на Volvo.

Собственикът на колата ще има контрол върху споделените дигитални ключове и може да постави дата, на която ключът да „изтече" за даден потребител, така че той повече да не може да ползва. Това ще позволи временното ползване от други хора, без да необходимо реалното даване на ключа.  

„Нашата иновативна технология за дигитален ключ има потенциала напълно да промени това как едно Volvo може да се ползва и споделя", коментира вицепрезидентът на компанията Хенрик Грийн, който отговаря за продуктовата стратегия. Volvo ще тества технологията на своята услуга за споделяне на коли Sunfleet, която е базирана на летището в Гьотеборг в Швеция.

Компанията е разработила проекта заедно с шведската компания Ericsson. Volvo също е базирана в Швеция, но е собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group.

Facebook logo
Бъдете с нас и във