Параграф22 Daily

§22 Новини

Връчиха ключовете на 6 нови мобилни криминалистически лаборатории

Имаме възможността да връчим нова техника на служителите, ангажирани с разследването, която  позволява и на място да се проведе изследователска дейност. Това е пореден транш и за мен е шанс да присъствам на това събитие. Благодарение на тази техника експертите ще могат да изпълняват по-добре своята дейност, заяви министър Бойко Рашков по време на кратката церемония по повода, организирана в ГДНП.

Ключовете на 6-те мобилни лаборатории бяха връчени от главния секретар на МВР. Една от тях е определена за нуждите на ГДНП, една за СДВР и по една – за областните дирекции в Благоевград, Враца, Русе и Кюстендил. Лабораториите са купени със средства, осигурени от Фонда за безопасност на движението. Те са окомплектовани с оборудване за провеждане на огледи на местопроизшествия, което включва висококачествена фотографска и специализирана техника за изземване на специфични следи, веществени доказателства и  тяхното фотодокументиране.

С новото оборудване ще бъде постигнато повишаване на експертизата по провеждане огледи на местопроизшествия, заяви главен комисар Тодоров. Тенденцията в развитието експертно-криминалистическата дейност в страната е уеднаквяване в подходите на провеждане огледи на местопроизшествия. На следващо място нашата цел е да  надграждане и разширяване възможностите на служители по направление експертнокриминалистическа дейност с оглед качествено изземване на следи и веществени доказателства от огледи на местопроизшествия. И не на последно място е повишаване на капацитета им по отношение въвеждане на нови технологии при събиране на доказателства от огледи на местопроизшествия, обяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във