Параграф22 Daily

§22 Новини

Връщат кондукторите в София

Зам.-председателят на Столичния общински съвет Вили Лилков предложи в автобусите, тролеите и трамваите да има постоянни контрольори. Нужни са около 1500 кондуктори, тъй като в зимния период на час в града преминават около 830 автобуса, а в периферията - по 150. Дори да се отпусне заплата от 1200 лв. месечно на тези служители, то годишният разход ще бъде около 21.6 млн. лв., смята Лилков.


В момента проверки за карти и билети в градския транспорт извършват едва 210 контрольори, а загубите от нередовните пътници достигат средно около 73 млн. лв. годишно.


Всяка година ние търпим огромни загуби, тъй като сме прекалено ларж и ни мързи най-после да въведем постоянни кондуктори, аргументира предложението си зам.-шефът на СОС. На практика ние години наред поощряваме гратисчиите, възмути се общинарят. В сряда Лилков представи пред съветниците от комисията по самоуправление и нормативна уредба и друга интересна идея.


Практика в Европа и по-специално във Виена е билетът за театър да важи и за градския транспорт в определен часови интервал преди и след представлението, заяви той. По думите на Лилков това ще оживи културния живот в София, а и добра инициатива в рамките на кандидатурата й за Европейска столица на културата през 2019 г.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във