Параграф22 Daily

§22 Новини

Връзката "Габрово-Столипиново" в наркобизнеса започнала в турски затвор

Високорискови наркотични вещества в особено големи размери са иззети при спецакция на служители на отдел “Криминална полиция” при пловдивската дирекция на МВР, проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив и в тясно взаимодействие с колегите им от Габрово.

На 19 август т. г. на адрес в квартал “Столипиново” в Пловдив служители на  отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” при ОДМВР-Пловдив задържат в момент на наркосделка 48-годишен турски гражданин и две жени, на 24 и 37 години. При процесуално-следствените действия тогава са иззети общо 257,6 грама хероин, над 0,4 грама кокаин, електронна везна и мобилни телефони. В хода на образуваното досъдебно производство тримата са задържани за срок до 72 часа с постановление на окръжен прокурор и привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

При продължилите по случая оперативни действия и анализ на събраната информация криминалистите установяват, че 48-годишният чужденец е придобил наркотичните вещества от 63-годишен жител на габровското село Гергини. След съгласуване с прокуратурата данните за него са  подадени в ОДМВР – Габрово, от където незабавно сформиран екип се насочва към населеното място. В рамките на минути служителите локализират къщата на мъжа и го залавят  пред нея при потеглянето му с лек автомобил “Мерцедес”, в който е открит пакет с около килограм кокаин. Допълнително в двора на имота са намерени закопани общо 18 пресовки, реагирали на хероин с тегло около 4,7 кг, а в къщата – незаконно притежавани ловна пушка и 100 патрона.

По време на беседите с него, задържаният признава пред разследващите, че се е подготвял да се освободи от всички намерени веществени доказателства. Според справка в регистрите на МВР 63-годишиният мъж няма криминалистически регистрации в България,  по данни на разследващите, той е изтърпял ефективна присъда лишаване от свобода в Турция, след като през 2014 г. местните власти го заловили на граничен пункт с килограм хероин.

Към момента той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив и предстои в понеделник да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. За извършеното престъпление в случая законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева”.

Оказва се, че габровецът и задържаният в Пловдив Ибрахим Юзил са поддържали връзка. Те се познавали от затвора в Турция. През 2014 година 63-годишният българин  е бил хванат на КПП Капъкале с 11 килограма хероин, предназначени за внос у нас. Мъжът е бил съден и е излежал 5 годишна присъда в затвора. Именно там е срещнал Юзил, с когото са завъртели бизнеса с дрога у нас.

Ролята на Ибрахим била да препродава доставената от Габрово дрога в ромския квартал на Пловдив. Именно по време на сделка, той е бил спипан. Стоката – 257 грама хероин, е била предназначена именно за двете фризьорки.

Към този момент от разследването не са установили от къде е дошла дрогата и за къде е била предназначена останалата част от нея. „Лицето, задържано в Габрово е задържано с прокурорска заповед. Спрямо него ще бъде искана постоянна мярка „задържане под стража”. Той може да получи наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева”, заяви наблюдаващият прокурор Марин Пелтеков.

В понеделник габровецът ще се изправи пред Окръжен съд-Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във