Параграф22 Daily

§22 Новини

Все по-често се манипулират сървърите, които управляват бензиноколонките

Към тази сутрин са проверени 3250 средства за измерване в бензиностанциите. Това съобщи пред БНТ зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. В сряда премиерът Бойко Борисов нареди на заседанието на кабинета денонощна смяна на пломбите на колонките, след като проверка миналата седмица установи безконтролна продажба на горива, манипулиране на пломбите, както и бензиностанции, при които 40% от горивото е терпентин, или пък горивата са с висок процент сяра.

„Напоследък все по-често се манипулират електронните блокове и механичните броячи в сървърите, които управляват колонките. Това са нови системи и трябва да се намери начин за контролиране на сървърите“, каза още Даниела Везиева и уточни, че има разлика между колонки и средства за измерване, които всъщност са четирите „пистолета“ на всяка колонка, по които горивото преминава в автомобила.

Наблюденията показали, че в по-голямата си част пломбите не са компрометирани и няма отклонения в измерванията. От проверените към момента само в 8 колонки са установени отклонения в количествата. Везиева уточни, че качественият контрол е в правомощията на Държавната агенция за метрологичен и технологичен надзор (ДАМТН), като техни представители също извършват проверки. “Към момента изводите, които се налагат, са за завишено количество на сяра, което се получава при прехвърлянето на горивата от цистерните. Проблемът е сериозен, включително за филтрите и двигателите на автомобилите“, допълни тя.

Пробите се вземали от „пистолетите“ на бензиноколонките, правят се анализи на място и в лаборатория, запазват се и проби за арбитраж. Контролът ще продължи и следващата седмица.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе за наличието или липса на картел по отношение на цените на горивата, каза още тя. Според нея, хората, които извършват ремонтите по бензиностанциите, не са сертифицирани и това също е проблем.

Следващата седмица министърът на икономиката ще предостави анализи на премиера Бойко Борисов с предложения по отношение на контрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във