Параграф22 Daily

§22 Новини

Все по-тежко става с хляба: Масови фалити на фурни в Петричко, суровините поскъпват, цената на производството се вдига, хората не купуват

Собственици на фурни масово фалират в Петричко. Заради високите производствени разходи те са принудени да пуснат кепенци. Александър Треновски, който е кмет на петричкото село Кавракирово е затворил своята фурна, защото рандеманът не му излизал. Той твърди, че който се занимава с това производство рано или късно ще фалира, пише струма.

Треновски казва, че само за купуването на брашното се хвърля цяло състояние. -900 лева е за тон. Отделно от него произтичат и проблемите. Основната суровина, за хляба е негодна. Защото след опичането му, той е нетраен. До дни в него се развиват плесени, които го правят негоден за консумиране и бракът е много голям. Появява се оранжев цвят вътре в хляба и той започва да лепне. Купувачите обаче обвиняват производителите за некачествената стока, а всъщност проблемът идва от некачественото брашно.

В Петрич има още една фурна, която е фалирала. Затова от магазините са принудени да внасят хляб чак от град Гоце Делчев. Не по различно е положението и в хлебопроизводството в Благоевград, високите цени на суровините се отразяват на цените на хляба и тестените производни. Високите цени ограничават потреблението, бракът, който производителите приемат е много голям.

Преди време имаше животни и като намалим цената на върнатия хляб собствениците им го изкупуват на половин цена, примерно 40 стотинки, сега и животни няма, така, че просто хвърляме насъщния, каза собственик на фурна от Блрагоевград, който от 10 работника в кварталната си фурна, сега има само трима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във