Параграф22 Daily

§22 Новини

Все по-заплетен става казусът около отделянето на град Обзор и още 6 села от община Несебър

Все по-заплетен става казусът около отделянето на град Обзор и още 6 села от община Несебър. Инициатива, която започна с местен референдум, проведен през месец февруари тази гоодина. Срещу решението на правителството за създаването на нова община се противопоставиха 4 от селата, гласували на референдума. Така се стигна до акт на Общинския съвет в Несебър, който насрочи за 4-ти юли провеждането на контрареферендум. На него 220 жители на селата Баня, Емона, Паницово и Козцница трябва да гласуват „за“ оставането им в община Несебър.

„До тук се стигна след решение на бившия вече премиер Бойко Борисов и неговото управление. След като написахме един куп писма и приложихме много документи, доказахме че отделянето е абсолютно ненормално. Благодаря на президента Румен Радев, че, спазвайки закона, ни даде възможност във времето. Дали е имало натиск хората да гласуват за отделянето, вече си има компетентни органи. Няма икономически анализ и нужда да се създава нова административна единица, в крайна сметка това е абсолютно нерентабилно“, каза Росица Ракова - инициатор на протестите срещу отделянето.

Същественият въпрос в момента е дали е допустимо провеждането на втори местен референдум 4 месеца след първото гласуване.

След решението на Общинския съвет в Несебър за насрочването на контрареферендум се чака становище на областният управител Вълчо Чолаков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във