Параграф22 Daily

§22 Новини

Все повече туроператори биват осъдени за невърнати пари

Картината е много мрачна, след година и половина карантина има осъдени фирми, защото не са успели да върнат пари на клиенти, заради нереализирани пътувания миналата година“ , каза в „Преди всички“ Павлина Илиева от сдружение “Бъдеще за туризма“, коментирайки факта, че има все повече случаи на осъдени туроператори. „Чакаме до 13 септември 16,5 млн. лв. от Министерство на туризма да бъдат разплатени към туроператорите, за да се разплатят те към техните клиенти. Срокът се удължи, трябваше по-рано да стане. Министерство на туризма промени процедурата и то не в изгода на бранша и промени и условията на самата програма".

Според нея туроператорите трябвало да кандидатстват със суми, които са до размера на дължимото към клиентите. Министерство на туризма допълни - или до размера на сумите в доставчиците, които не са възстановени. От тук насетне сумите са намалени в доста по-голям мащаб. "Не разбрахме защо се направи тази промяна в края, но това ще задълбочи проблема", посочи още Илиева.

Според нея за тези средства са кандидатствали 120 оператора и искахме 23 млн. лв., а не 16, 5 млн. лв. Така че средствата няма да стигнат, смята Илиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във