Параграф22 Daily

§22 Новини

Всеки десети бърз кредит - лош или квалифициран

Поне 10% от бързите заеми у нас не се връщат или са изпаднали в просрочие, сочи проучване на пазара на една от фирмите за бързи кредити, който оперира от около година в страната. "Невърнатите кредити биха ни донесли загуби от несъбрани приходи от 30%, но когато пазарът в България се развие, те ще паднат наполовина", смята Влад Шандру от "Провидент". По думите му цената на бързите кредити у нас е почти същата, както и в останалите 6 бивши соцстрани от Централна и Източна Европа, където фирмата работи. "Причината донякъде е и това, че в България има конкуренция от други стотина подобни дружества", поясни той.


Според Тихомир Тошев от "Кредит център" в най-лошите случаи делът на невърнатите кредити стига и до 30%. "Той зависи от това доколко отпускащите заеми са достатъчно строги при определянето на кредитния риск, дали клиентите им са достатъчно надеждни платци", смята консултантът. По думите му най-често бързи заеми теглят хора, нямащи достъп до банково кредитиране, както търсещите спешно пари. "Понеже искат да вземат малки суми до 300 лв., за кратък срок от време, те предпочитат да си спестят дългите процедури по одобрение в банките, която отнемат до седмица", добави Тошев. Той смята, че за суми над 300 лв. клиентите вече предпочитат да се обърнат към банка, защото там заемът ще им излезе по-евтин, отколкото от фирма за бърз кредит.


"Най-често българинът тегли бърз кредит за спешно възникнал разход, като по-голяма сметка за ток, защото хората се страхуват да не го спрат, както и за медицински нужди - лекарства, прегледи и лечение. По-младите хора нерядко вземат пари, за да отидат на гости в провинцията за някакъв празник на свой приятел и им трябват пари за пътуване и да купят подарък", казва още Тошев.


Данните на "Провидент" сочат, че над 80% от клиентите им предпочитат да получат сумата от бързия кредит у дома, като по същия начин да си плащат и вноските по него. Повечето от теглилите спешен заем са на възраст от 25 до 45 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във