Параграф22 Daily

§22 Новини

Всеки магистрат ще може да номинира и да избира кандидати за членове на ВСС с промяната в закона

Всеки магистрат ще може да номинира и да избира кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след промените в Закона за съдебната власт, който внасяме днес в Министерски съвет, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Предвиден е достатъчно дълъг срок, преди изтичането на мандата на ВСС, за провеждането на избори за нови членове при прозрачна процедура, независими наблюдатели, излъчване в реално време по интернет на концепциите на кандидатите, които подават предварително декларации за имущественото си състояние, обясни още министър Захариева.

Тя бе категорична, че за да има ефективно правораздаване са нужни качествени кадри в съдебната система, гаранции за което дават  поправките в закона, съобразени с последните промени на Конституцията.

„Ако има магистрати, които работят по съвест и според закона, това ще даде гаранция, че ще имаме качествени разследвания и качествени актове в съда“, заяви министър Захариева. По думите й новите текстове изключват възможността за намеса на прокурорската квота при назначаването на съдии и съответно на съдийската квота при назначаването на прокурори и следователи. Те изключват и възможността да надделява политическата квота в колегиите и Пленума при вземане на решения, като гласуването ще бъде явно и без допускане на „въздържал се“.

„Всяко решение трябва да бъде мотивирано. Немотивирането им ще бъде основание за отмяна им от съда“ , допълни министърът. Друга съществена гаранция за назначаване и кариерно развитие на магистрати в системата е въвеждането на постоянни комисиите по атестиране и конкурси към колегиите, в които освен членове на ВСС, както е в момента, ще участват и действащи магистрати. Те ще бъдат избирани от Общите събрания на ВКС, ВАС, и съответно от ВКП, ВАП и НСлС, обясни Екатерина Захариева.

На въпрос какво се очаква от външните експерти от ЕК, които ще наблюдават прокуратурата, министър Захариева бе категорична, че „не се очаква тези експерти да разследват престъпления вместо нас“.

Задачата на Службата за структурни реформи към ЕК е да подпомага структурните реформи във всички страни-членки.  Радвам се, че след 3 години препоръки независимият анализ на прокуратурата и експертната помощ ще се случат. Подготвили сме т.нар. задание, молбата ни е експертите да са качествени, не да стоят постоянно. Да идват на мисии, но да познават ситуацията в България. „Работата им ще бъде да покажат къде са слабостите в работата на разследването и дори вътрешната организация на прокуратурата и да ни дадат своите препоръки във връзка с това“, поясни министър Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във