Параграф22 Daily

§22 Новини

Всеки втори търговец по морето не издава касов бон

В разгара на летния сезон инспекторите от НАП Варна започнаха масови проверки по Северното Черноморие, за да установят спазени ли са новите законови изисквания. Всички търговци и институции, които издават билети срещу своите услуги, трябва да са закупили и регистрирали в НАП касов апарат, с който да отчитат продажбите си след 20 юли.

От 21 юли касовите бележки са задължителни при продажбата, например, на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и др. Това го налагат промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.
От началото на юли до момента от инспекторите от НАП Варна са извършени 89 проверки на плажове и търговски обекти разположени около тях. По време на осъществения контрол са съставени 48 акта за административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки.

Установени са и четирима търговци, които са издавали билети за предлаганите услуги, вместо бележки от касов апарат с дистанционна връзка с НАП. За това нарушение също са съставени актове, като глобата за тях може да достигне до 10 000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във