Параграф22 Daily

§22 Новини

Всички бежанци, преминаващи българските граници, го правят със съдействието на граничната полиция

Всички бежанци, които минават през българските граници, го правят със съдействието на българската гранична полиция. Това каза в предаването „Лице в лице” председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов. По думите му, Балканският маршрут на бежанците е затворен завинаги.

„Теоретично има винаги някакви рискове”, обясни Симеонов във връзка с бежанците, които преминават през България. Според него затварянето на маршрута е нещо, с което можем да се поздравим, защото това е началото на решаването на бежанската криза. Симеонов уточни, че затварянето на маршрута е успех на унгарския министър-председател Виктор Орбан. „Той се показа, като истински балкански патриот, който внимателно и последователно постигна затварянето на границата на Македония с Гърция”, заяви още той. Лидерът на парламентарната група на ПФ подчерта, че Виктор Орбан е успял да изолира Гърция от Европа и тя да стане нещо като пристанище за бежанците. „Това е неговата стратегия от дълго време. Той беше наясно, че Гърция играе ролята на съзнателно стимулиране на бежанския поток. Европа беше провокирана да затвори Гърция”, коментира още той.

Валери Симеонов уточни, че Гърция пренася целенасочено бежанци, защото до лагера Идомени няма построен път, но има жп линия. По думите му, гърците целенасочено взимат парите на бежанците и ги качват на влаковете за границата с Македония. „Бежанците, които оплакваме имат достатъчно средства. Те не са от най-бедните съсловия на Ирак, Сирия или откъдето и да е било. Гръцката държава прибира парите на бежанците и ги транспортира. Емигрантите трябва да остават в Турция и да остават там”, заяви още той.

Симеонов коментирам че не е нормално мигрантите да грабнат децата и портмонетата и да пътуват 4000-5000 километра. „Това не са бежанци, а авантюристи”, подчерта той и допълни, че премиерът Бойко Борисов трябва да настоява за финансови компенсации заради оградата. Валери Симеонов уточни, че заради икономически причини Гърция и Турция няма да изпращат основния поток на бежанците през България, а през Албания и за това у нас няма опасност от бежанска криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във