Параграф22 Weekly

§22 Новини

Всички действия на МВР в Лясковец били законни

Всички действия на МВР по случая в Лясковец са били законни, това сочат резултатите от проверката по случая в Лясковец, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Проверката е била извънредна, всеобхватна и изследва всички възможни аспекти. Съществувал е реален риск, лицето Петко Петков да използва притежаваното от него оръжие срещу граждани и деца. При планиране и подготовка, са спазени всички изисквания на МВР. В проверката са изследвани три основни насоки - разрешителното за носене на оръжие и изтеклото разрешително, планирането и провеждането на операцията през 2014 година.


След изтичането на разрешителното за носене на оръжие, не са предприети всички мерки за изземването му. Пренебрегнати са множеството сигнали, които са касаели поведението на Петко Петков, за да се стигне до 2012 година, където, в резултат на решение на районния съд, е трябвало да се предприемат действия спрямо него. Има указания на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да бъдат използвани всички оперативни средства и форми, за да се изземе това оръжие. Тези действия през 2012 също са законосъобразни. Действията на тогавашния секретар са също законни, е показала проверката. На 20 февруари 2014 година е запознат главният секретар на МВР с проблема. Той е издал разпореждания, които са адекватни. На 12 март 2014 г. се получава сигнал, според който, е напълно реално, че Петко Петков може да използва тези оръжия, срещу децата от училището, непосредствено до дома му, обясни Цветлин Йовчев.


Проверката е констатирала неадекватни действия на служители на Областна дирекция на МВР Велико Търново, които са отишли предишния ден, за да заснемат дома на Петко Петков, който ги забелязал. И именно този факт те не са го докладвали на началниците си, е показала проверката. Втората причина е, че планът не е сработил. Те е трябвало да проникнат през три места, те не са успели да проникнат през входната врата, като Петков е предприел мерки за барикадирането на тази врата, стана ясно на пресконференцията, на която се представят резултатите от проверката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във