Параграф22 Daily

§22 Новини

Всички магистрати ще минават проверка за почтеност

Всички съдии, прокурори и следователи ще бъдат проверявани за почтеност, съобщава в. "Сега". Проучването ще включва не само дали доходите им съответстват на начина им на живот и за конфликт на интереси. Ще се засичат индикации за корупционно поведение като например дали социалните им връзки не влияят на професионалното им поведение и актовете, които постановяват. Проверяващите ще имат достъп до банковата и данъчната тайна на магистратите по специален ред, така че да се запознаят с всички факти. Освен това за тези проучвания имунитет няма да имат главният прокурор, шефовете на двете върховни съдилища, както и висшите магистрати.

Това е разказал пред изданието министърът на правосъдието Христо Иванов. Идеята е т. нар. звено "интегритет" да бъде създадено към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) или към самия съвет. В предложенията за изменения в конституцията е предвидено подобни проверки да бъдат изрично възложени на ИВСС. Ако те не бъдат приети, остава възможността звеното да бъде предвидено към съдебния съвет с промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ). От министерството вече са готови с идеите за корекции в съдебния закон, но изчакват поправките в основния закон да бъдат внесени в НС, за да съобразят ЗСВ с тях. Предложението за звено "интегритет" е част от разработените от министерството промени в ЗСВ, то беше и една от мерките в стратегията за продължаване на съдебната реформа.

Детайлите за това как ще се правят проверките ще бъдат уредени в съдебния закон. Ще бъде разработена и специална методология, която стъпва на световния опит. "Целта е да въведем неизбежни периодични проверки за почтеност, които ще вървят заедно с атестациите в съдебната система, както и ще се правят по конкретен повод. Така всеки магистрат ще е наясно, че ако животът му не съответства на стандартите за професионално поведение или независимост, рано или късно някой неизбежно ще анализира дали има легитимно обяснение. Има цял кръг от отношения, в които човек попада и които го излагат на риск за определени зависимости. И пречупени през поведението му по конкретни дела, могат да повдигнат въпроси", каза Иванов.

Министърът е категоричен, че проверките за почтеност могат да бъдат правени само от органи на съдебната власт, за да не бъде засегната независимостта на магистратите и да не се превръщат в нов инструмент за поставяне в зависимост. "Имаме готовност да осигурим финансиране по Оперативна програма "Добро управление", както и чрез сътрудничество със Световната банка да разработването на методиката за проверките, както и с обучението на експертите."

И сега всички магистрати са длъжни всяка година да декларират имотното си състояние пред Сметната палата. Попълват и декларации за конфликт на интереси. Никой обаче не прави проверки на декларациите и не засича информацията от тях с наличната в другите регистри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във