Параграф22 Daily

§22 Новини

Всички партии са зад тезгяха за изборни гласове

Всички партии без изключение са засичани в опит и за купуване на гласове, като конкретно две политически сили са водещите в тази посока, заяви днес главен комисар Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР. "Очакваме да има и осъдени за купуване на гласове, но това става след определени срокове. Цената на гласовете започва от 50 лв. и с наближаване на изборите тя се увеличава. При корпоративния вот тези пари се получават на ръка, останалите също. Има случаи на опрощаване на дългове или задължения в магазините", разкри още Станев.

"Досъдебните производства за изборни нарушения са почти два пъти повече, отколкото изборите през октомври – от 77 нараснаха на 143. Тази цифра вероятно ще бъде увеличена, тъй като доста от досъдебните производства се образуват и след изборния ден", уточни Станев.

Според зам.-главния секретар, МВР е прогнозирало още с приемането на хартиената бюлетина, че ще има сериозен ръст на опитите за купуване на гласове. Прогнозата се сбъдна, заяви Станев.

Повече са и задържаните лица – от 90 през миналите избори на 126 на тези. Сигналите също са се увеличили – над 800, 500 от които по оперативен начин. Основната причина за сигналите е връщането на хартиената бюлетина.

В изборния ден е имало два сигнала за бомбени заплахи – единият за сградата на Софийския районен съд, а другият за психиатрична сграда в София, където не са се провеждали избори. Хибридните атаки от началото на миналата седмица са дошли отвън, след това останалите са дело на подражатели - ученици, на които не им се ходи на училище, разкри заместник-главният секретар на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във