Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС да подаде веднага оставка, настоява Радан Кънев

Време е Висшият съдебен съвет (ВСС) да подаде оставка. За това настоя Радан Кънев от Реформаторския блок пред bTv. По думите му, тази оставка е задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система в страната. Кънев е категоричен, че ако нямат смелостта да изхвърлят гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямат място във властта.

„Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи", подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни, че реформаторите са били първите, които открито са говорили за нужда от промени, който не се отнася до частни случаи, а за проблеми в цялата система.

Радан Кънев настоява да се спре с диагнозата и да се започне с лечението. Той коментира, че проблемите в съдебната система поставят в зависимост хората, разсипват семейства и стотици хиляди фирми, съсипват кариери. Реформаторът подчерта, че няма пазарна икономика, която да дава плодове, ако няма правосъдие. Той изтъкна, че страната ни губи много чужди инвестиции заради това и допълни, че срастването между политическа, икономическата власт и съдебна власт е най-големият проблем и същинската мафия.

„Кой управлява съдебната система - ВСС", отбеляза депутатът и допълни, че съдебната система е независима, но не трябва да се премълчават проблемите в нея. „Свидетели сме на пълната й безстопанственост", каза той и поиска оставката на съвета. По думите му и политиците, и гражданите трябва да поемат отговорност за промените в съдебната система.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във