Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС да потърси отговорност за нарушенията в СГС при мандата на Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) да потърси отговорност за нарушенията в Софийския градски съд (СГС) по време на мандата на съдия Владимира Янева и заместниците й. За това призовават 27 съдии от градския съд в писмо от ВСС. Магистратите изразяват становището си относно доклада на Временната комисия на ВСС, извършила проверка на управлението на СГС.

Нарушенията са описани в доклада на специалната временна комисия, а той беше наречен „Лоши практики в Софийския градски съд".

Магистратите припомнят, че комисията бе сформирана, след като с две писма през декември миналата година съдии от СГС призоваха Висшия съдебен съвет да извърши задълбочена проверка на начина на управление на институцията. Повод за това станаха ескалиралите в кратък период от време скандали в публичното пространство относно разпределението и администрирането на дела в Търговското отделение на СГС. Тогава съдиите посочиха и причината, а именно, че тези случаи са следствие от системни проблеми в управлението на съда.

Междувременно докато се извършваха проверките Владимира Янева подаде оставка заради СРС аферата "Червеи", а за временно изпълняващ длъжността шеф на СГС бе избран върховният съдия Владимир Йорданов. Председателя на ВКС Лозан Панов пък настойчиво призова целия екип на СГС да подаде оставки, което направиха  почти всички без съдия Петя Крънчева, която е обект на дисциплинарна процедура заради констатации във въпросния доклад.

Относно дейността на съдия Румяна Ченалова магистратите изтъкват, че Временната комисия не е изследвала въпросите какво е отношението на ръководството на съда към посочените като отклоняващи се от установените правила и практики обстоятелства по преместването на същата съдия от Наказателно в Търговско отделение на съда. Не е изследвано неравномерно разпределение на дела по търговска несъстоятелност на нейния състав, в сравнение с разпределението на останалите търговски състави; по констатирани при извършена проверка на ИВСС през месец юни 2014 г. нарушения при администрирането на дела от състава на съдия Румяна Ченалова.

Съдиите припомнят, че още в първото си писмо от 10 декември са посочили, че съветът не е изследвал въпроса за свързаността на такива нарушения с дейността на ръководството на съда. Непоставянето на този въпрос и търсенето на отговор и в настоящия доклад сочи, че ВСС продължава тази своя практика, категорични са съдиите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във