Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС гласува за втори път номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува за втори път номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Причината - точно преди седмица президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна решението в ръцете на магистратите. На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета. По закон, ако и днес получи одобрение от поне 17 магистрати, този път държавният глава няма право да откаже издаването на указ.

"Тази сутрин сигнал за бомба е постъпил в 7,55 ч. на тел. 112 за сградата на ВСС, където се провежда повторно гласуване за избор на нов главен прокурор", съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов. След като никой от присъстващите на заседанието на ВСС нямаше възражение, заседанието на съвета продължи. Кирилов уточни и че в сряда вечерта около 20 ч. също е постъпил сигнал за поставено взривно устройство пред сградата на ВСС.

По време на заседанието пред сградата на ВСС отново ще има два протеста - един в подкрепа и един срещу назначаването на Иван Гешев. Заради демонстрациите са възможни проблеми с придвижването в центъра на София в пиковите часове. Районът в участъка на улица "Екзарх Йосиф" вече е отцепен. Трамвай и автомобили не се движат.

В късния следобед трафикът ще бъде затруднен в района на Орлов мост заради предстоящия мач между България и Парагвай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във