Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС и Гешев мълчат за отхвърлените от Кьовеши кандидат-прокурори

Окончателно отхвърлените от Европейската прокуратура (ЕППО) четирима кандидати за делегирани прокурори от България не са в дневния ред за днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Миналата сряда от Люксембург обявиха, че четиримата не отговарят на критериите да заемат длъжността. Одобрени са три от десетте предложения, а други три остават висящи, пише Сега.

Не е ясно все още дали институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, очаква нови 4 предложения от България, или първо трябва да приключи и с трите висящи кандидатури, за да стане ясно в крайна сметка колко нови номинации трябва да направи прокурорската колегия на ВСС. Говорителката на колегията Калина Чапкънова обясни, че е била в болничен до миналия петък и затова не може да отговори. "Към момента няма такава внесена точка в дневния ред. Казусът ще бъде внесен за разглеждане в заседание на Комисията по атестирането и конкурсите към колегията и ако комисията прецени, ще го внесе като допълнителна точка в заседанието", гласи отговорът от пресцентъра на съвета. От пресслужбата на главния прокурор Иван Гешев, който председателства заседанията на колегията, също прехвърлиха топката към съвета и отказаха да отговорят дали той ще постави темата на заседанието в сряда следобед.

Тримата одобрени български делегирани прокурори все още не са започнали работа в институцията за разлика от делегираните прокурори от Германия, Нидерландия, Чехия, Литва, Естония, Румъния и Словакия. Европрокуратурата ще се свърже с българите за да бъде обсъдена датата, на която те ще започнат работа. Тя трябва да е преди 1 юни, когато се очаква ЕППО да започне официално да функционира. Дотогава всичките 22 държави от ЕС, които участват в структурата, трябва да имат поне по един делегиран прокурор. 12 държави вече са пратили номинациите си в Люксембург, а 10 от тях имат одобрени магистрати.

Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да изпълняват функциите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче действат в рамките на мандата на ЕППО, поне на хартия, те ще бъдат напълно независими от своите национални прокурорски органи.

Литва е единствената друга държава освен България, чиито не всички кандидати са одобрени - 3 към 1. За разлика от България обаче, Литва няма отхвърлени кандидати, а един е все още висящ.

Все пак под шапката на Люксембург се очаква да минат дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Миналия октомври пък Гражданското сдружение БОЕЦ сезира Кьовеши за факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток" на българска територия. Преди това и евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще иска Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във