Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС иска да обсъди с главния прокурор случая с изчезналите тефтери

Съдебната реформа в България ще се оценява не просто с решаването на въпроса с изчезналите тефтерчетата на Филип Златанов, а през призмата на решаване на целия казус около Златанов, който е изключително важен тест за България. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Според него е важно да се види как българските институции ще се справят с този въпрос, защото противното би било изключително лош сигнал за потенциала на България да отбележи ясен прогрес в процеса на съдебната реформа, пише днес "Правен свят".

По повод изказването на премиера Бойко Борисов по повод изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов, правосъдният министър заяви, че идеята не е била да се търси сметка на прокуратурата, а да се изясни какво точно се е случило: "Всеки може да си прави изводи от тази ситуация. За мен е важно заедно да работим със съдебната власт, да гарантираме, че съдебните институции и другите компетентни институции ще си свършат работата в тази ситуация. Ние трябва да осигурим реформата, а не скандал, това не е "Биг Брадър". Моята задача е да осигурим съгласие около план за реформа с цената на всичко."

Изненадващо, в началото на днешното заседание на съвета, представляващата ВСС Соня Найденова изрази съжаление, че на заседанието не присъства главният прокурор, защото, по думите й, трябвало да бъде обсъден случаят с изчезналите тефтери на Филип Златанов. Сотир Цацаров пристигна на заседанието със закъснение и не успя да чуе призива на Найденова. На вчерашното заседание на съвета той изложи фактологията по този казус.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във