Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС избира председател на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет избира днес председател на Върховния касационен съд. Кандидатът за поста е един - заместник-председателят на ВКС Галина Захарова. Тя е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Към момента е зам.-председател на съда и ръководител на наказателната колегия. "Няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде да кажа така жълт оттенък", каза на влизане на заседанието главният прокурор Иван Гешев.

Галина Захарова получи подкрепа от Лозан Панов и от правосъдния министър: "Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза Лозан Панов, председател на ВКС.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Галина Захарова получи подкрепата на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.Членовете на съдийската колегия във ВСС и правосъдният министър не се възползваха от правото да издигнат кандидатури.

За да бъде избрана Захарова, трябва да получи подкрепата на минимум 17 членове. Висшият съдебен съвет в момента заседава в намален състав от 22-ма членове, тъй като трима - един от прокурорската колегия и двама от съдийската подадоха оставки и техните места не са попълнени. Има и двама отсъстващи - един в отпуск и един по болест.

Мандатът на Лозан Панов изтича през февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във