Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС не образува дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева

След гласуването на допълнителна точка към дневния ред и провеждането на закрито заседание, Висшият съдебен съвет реши да не образува дисциплинарно производство за реализиране на дисциплинарна отговорност срещу съдия Владимира Янева. Искането за образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Янева бе направено от mинистъра на правосъдието Христо Иванов, а предложението бе публикувано на сайта на министерството.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че има нова разработка по искане на Дирекция „Сигурност” с наименование „Таласъми”, която също касае подслушване на служител на дирекцията от негови колеги. Подслушван е не само той, но и негови роднини. Стана ясно, че искането за подслушване е подновявано от съдия, чието име Сотир Цацаров отказа да спомене.

Членовете на ВСС поискаха и право на достъп до класифицирана информация. Конкретният повод е аферата “Червей”, която доведе до отстраняването на председателя на СГС Владимира Янева. ВСС бе поставен в положение да отстрани съдийката, без да получи достъп до документите, които разкриват нейните нарушения. Предложенията на съвета ще бъдат изпратени до Народното събрание, което трябва да приеме необходимите промени в Закона за защита на класифицираната информация.

По сегашното законодателство допуск по право имат президентът, премиерът, председателят на Народното събрание, магистратите, конституционните съдии, министрите и депутатите. Те имат право да четат тази информация на принципа “необходимост да се знае”. Това означава, че имат право на всички данни, които имат отношение към тяхната работа. Членовете на ВСС в момента нямат това право, макар работата им да изисква подобен допуск до секретна информация. В случая с Владимира Янева те нямаше как да се запознаят дори с разрешенията, които съдийката е подписвала по аферата “Червей”.

В същото време ВСС дори и да получи по право достъп до СРС-та, които имат отношение към дисциплинарно разследвани магистрати, тази информация няма как да се използва като аргумент за наказание. Причината е, че информацията от СРС може да се използва само в рамките на наказателните производство. ВСС все пак иска достъп с аргумента, че на членовете му може да се наложи да четат и други секретни данни.

Единственият член на съвета, който се обяви против подобно право, бе Калин Калпакчиев. Според него на ВСС не му трябва достъп до класифицирана информация, защото не може да я използва в своята работа.

ВСС стартира и инициатива за създаване на единен електронен регистър на разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства. Идеята е да се намалят злоупотребите в тази област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във