Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС откри процедура за нов шеф на Софийския съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна процедура за избор на председател на Софийския градски съд. След като решението бъде обнародвано в Държавен вестник, започва да тече 14-дневен срок, в който желаещите могат да подадат документи за участие в конкурса.Намерението на ВСС е до лятната ваканция да има избран титуляр на поста.

До тази процедура се стигна след като председателят Владимира Янева подаде оставка, заради разследването срещу нея по аферата "Червей". Това стана и след като новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов призова цялото ръководство на градския съд да подаде оставка.

Двама от общо четиримата зам.-председатели - Иво Дачев, който ръководеше Търговското отделение, и Николай Димов, шеф на Административното отделение, откликнаха на призива на Лозан Панов и се оттеглиха. Оставките им бяха предхождани от заповед на и.ф. шефа на СГС Владимир Йорданов, с която бяха иззети всички правомощия на заместниците на Янева. На днешното си заседание ВСС назначи Евелина Папазян и Евгени Георгиев за изпълняващи функциите заместник-председатели на градския съд.

Междувременно стана ясно, че Етичната комисия е внесла предложения за мерки за подобряване на работата на административните ръководители или упълномощени от тях заместници при издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства.

Такъв дебат предложи и министърът на правосъдието Христо Иванов преди две седмици по повод нарушенията, открити по разработката "Червей", когато стана ясно, че по тази разработка разрешенията са подписвани само от един съдия - именно бившия вече председател Владимира Янева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във