Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС отменя частично скандалния конкурс за младши прокурори

По време на проведения писмен изпит на 18 април 2015 г. е констатирано нарушение – ползване на нерегламентирани средства от кандидат – участник в обявения с решение на Висшия съдебен съвет по протокол №3/22.01.2015 г. конкурс за младши прокурори. Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи ще предложи на Висшия съдебен съвет на предстоящото си заседание на 29.04.2015 г. да вземе решение за отмяна на опороченото действие и провеждане на конкурсната процедура от същата фаза – назначаване на нова конкурсна комисия и провеждане на нов писмен изпит, съобщават от ВСС.

За отстраняването на кандидата Тодор Караиванов, съдебен помощник в СГС от участие в конкурса за младши прокурори, ще бъде уведомен и.ф. председателят на Софийски градски съд. По компетентност за допуснатото нарушение по конкурсната процедура ще бъде уведомен и главният прокурор за преценка има ли данни за извършено престъпление.

Решението е взето след като при провеждането на писмения изпит в събота квесторите хванаха един от кандидатите за младши прокурори - Тодор Караиванов, да преписва. Той имал предварително казуса, както и примерен отговор. Караиванов е съдебен помощник в Софийския градски съд. По неофициална информация на "Правен свят", Тодор Караиванов е бил в близки отношения с дъщерята на члена на ВСС Ясен Тодоров. Двамата обаче са се разделили още миналата година. Има съмнения, макар засега недоказани, че още двама кандидати за младши прокурори са разполагали предварително с казуса.

Третото решение на КПА от днес е да сезира главния прокурор Сотир Цацаров за проверка дали няма извършено престъпление, тъй като подозренията са, че член на конкурсната комисия е изнесъл казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във