Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС отстрани от длъжност Камен Ситнилски

На закрито заседание и след тайно гласуване, Висшият съдебен съвет (ВСС) реши един от членовете му - Камен Ситнилски, да бъде отстранен от длъжност за 6 месеца заради дисциплинарно производство срещу него.


Проверката срещу Ситнилски започна преди два месеца, след като изтекоха стенограми на негови разговори с двама прокурори, които оставят съмнения за лобизъм при избора му във ВСС.


Точката за неговото отстраняване не беше включена в дневния ред на заседанието на Съдебния съвет. Оказа се обаче, че извънредно е постъпило предложение от Дисциплинарния състав Ситнилски да бъде отстранен, докато приключи проверката срещу него. Засега не е ясно с колко гласа е взето решението за остстраняване на Ситнилски, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Част от членовете на съвета се възпротивиха на извънредното включване на тази точка в дневния ред. Елка Атанасова заяви, че не се касае за спешно и непредвидено обстоятелство, съобщи Правен свят. Тя изтъкна, че от образуването на дисциплинарното производство на 26 юни до момента ВСС е имал четири заседания и е имало възможност да го направи.


Галя Карагьозова пък коментира, че е гласувала против включването на тази точка, защото не е имала никаква възможност да се запознае с предложението.


Галя Георгиева, която е сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство, докладчик и председател на Дисциплинарния състав, обясни, че го правят сега, защото не искали да повлияят на избора на градски прокурор на София, тъй като имало медийни публикации, които обвързват Ситнилски с тази процедура.


Дебатите по отстраняването на Ситнилски обаче се състояха при спрени монитори, независимо от желанието му всичко да бъде публично.


От началото на скандала той твърди, че не е извършил нищо незаконно, отказа да подаде оставка и призова полицията да открие кой плаща с черни пари за протестите срещу него пред ВСС.


Неотдавна Ситнилски внесе сигнал в прокуратурата срещу колегите си от ВСС Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които си извадиха допуск до класифицирана информация, за да четат секретни СРС-та по оперативни дела във връзка с дисциплинарката срещу него.


Според Ситнилски двамата са извършили престъпление, защото разказали на останалите какво са прочели и именно на тази база бе образувано дисциплинарно производство срещу него.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във