Параграф22 Weekly

§22 Новини

ВСС по-скоро пречи на съдебната власт, отколкото помага

Вместо да бъде стълб на независимост, обективност, прозрачност и нетърпимост към всяка несправедливост, съдебната ни власт, в лицето най-вече на Висшия съдебен съвет (ВСС), се е превърнала в люпилня на интриги, некомпетентност, криворазбрани етика и морал и откровени беззакония. Това каза директорът на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Биляна Гяурова-Вегертседер в интервю за БТА.


"Ние имаме една много подходяща за този въпрос поговорка - "Рибата се вмирисва откъм главата". Болшинството магистрати са почтени, работещи и отстояващи независимостта на съдебната власт професионалисти, които търпят доста лишения. Кажете ми обаче, как тези хора могат да бъдат мотивирани да продължат да работят по този начин, когато виждат, че върховният орган на съдебната власт с действията си, прикрити зад размитата колективна отговорност, е "образец" на непочтеност и зависимост?", твърди Биляна Гяурова-Вегертседер.


По темата за плановете да се създаде система за електронно правосъдия тя обясни, че това няма да реши всички проблеми, но все пак е крачка напред.


"Едва ли електронното правосъдие ще реши всички проблеми на съдебната власт, но поне ще облекчи работата на съдии, администрация и адвокати, със сигурност ще повиши достъпа до правосъдие и поне в някаква степен ще направи правораздаването по-предвидимо", коментира експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във