Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС почти еднодушно прикри "Яневагейт"

Тримата членове на Висшия съдебен съвет, споменати в записите от "Яневагейт", днес гласуваха против възобновяването на проверката по скандала. Представляващият ВСС Димитър Узунов и Ясен Тодоров, обявени от бившата шефка на СГС Владимира Янева за "най-оправни" във ВСС, както и Милка Итова, не си направиха отвод при гласуването, както стана на 14 януари, а взеха дейно участие в него.

А предложението на членовете Соня Найденова и Калин Калпакчиев за възобновяване на проверката бе подкрепено само от петима от ВСС, девет бяха "против", а шестима се въздържаха, пресмята "Правен свят".

Мотивите на Найденова и Калпакчиев бяха свързани с констатациите в последния доклад на Европейската комисия, възникналите нови обстоятелства, експертизата, която беше поръчана от сайта "Биволъ", както и доизясняване на някои факти, които не са били изследвани в хода на проверката като например изслушването на градския прокурор Христо Динев.

Идеята им беше да поискат от прокуратурата да им предостави информация във връзка с досъдебното производство по случая. Соня Найденова припомни лобисткия скандал с Красьо Черния през 2009 г. "Прокуратурата за два-три месеца беше провела пълноценно разследване и беше предоставила на ВСС едни пълни и годни доказателства, с които се установяваха факти за зависимости. Последваха 20 дисциплинарни производства. Този състав на ВСС не успява да приложи онази мъдрост, проявена от предишния състав", каза още Найденова.

Предложението обаче срещна твърд отпор на мнозинството. Галя Георгиева видя скрита цел – с възобновяването на проверката ВСС щял да въздейства на тричленния състав на Върховния административен съд, който ще разглежда делото за уволнението на Румяна Ченалова. ВСС щял да упражни и натиск върху прокуратурата, която разследвала случая.

По думите ѝ записите са провокация, която пречи на работата на ВСС. "С тези записи и смс-и си губим времето, имаме други задачи и цели", отсече Георгиева.

Румен Боев също каза, че не може да има възобновяване. Не можело да става дума за авторитета на ВСС, "съборихме го още преди три години с Камен Ситнилски". Той се оплака, че някои искат да превърнат съдебната система в изтривалка – била виновна за КТБ, имало мафия на магистрати и т.н.

После се впусна да обяснява как по НПК прокуратурата не може да даде материали от досъдебно производство, защото така обвинителите щели да "попаднат под по-тежки удари". Поясни, че прокуратурата няма задължение да  докладва на съвета по конкретно досъдебно производство

Размахвайки ЗСВ, Боев продължи с думите, че в закона са описани правомощията на ВСС, в които не влизало провеждането на разследвания и т.н.

Накрая заключи, че възобновяването на проверката няма да доведе до нищо и нищо няма да бъде постигнато, просто ще има допълнителен пушек и завоалиране.

Някъде в изказването му се промъкна и темата за смс-а, препратен от премиера Бойко Борисов на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Боев определи ситуацията около този случай като "провокация, която ни се прави от хора от едни школи".

Словото му приключи с думите: "Стига с тия смс-и, стига с тия податки от медии, които отгоре на всичкото не са подписали етичния си кодекс, нито са коректни към нас."

Слушайки дебата, Калин Калпакчиев изрази дълбоко съмнение, че ВСС може да работи по препоръките в доклада на Европейската комисия и е способен да се утвърди като независим орган. Сподели мнението на съдии, които били омерзени от съдържанието на записите и искат проверка.

Юлиана Колева и Магдалена Лазарова предложиха първо да се поискат материали от прокуратурата за движението на досъдебното производство, разпити на свидетели, експертизата на сайта "Биволъ" и едва като ги прегледат, да се вземе решение дали проверката да бъде възобновена. "Без събрани доказателства в хода на досъдебното производство ние не можем да имаме различен ефект от този за прекратяване на проверката", констатира Колева.

"Не става дума за работата по досъдебното производство, за съдебната система, а за работата на ВСС – наблюдатели казват, че не сме прецизни в работата си или поне в проверката на Етичната комисия. Да се доизследват вече известните обстоятелства и новите данни", посочи от своя страна Галина Карагьозова.

Но предложението така или иначе не мина. Против възобновяването освен Узунов, Итова и Тодоров, бяха Галя Георгиева, Румен Боев, Георги Колев, Мария Кузманова, Светла Петкова и Незабравка Стоева.

Васил Петров, Юлиана Колева, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Румен Георгиев и Каролина Неделчева се въздържаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във