Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС почва другарски съд над съдия Румяна Ченалова

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще обсъжда има ли нарушение на Кодекса на магистрата в действията на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Съмненията за нарушения са по делото за несъстоятелност срещу дъщерните дружества на френската фирма "Белведере дистрибуция". Сигнала срещу съдия Ченалова във ВСС подаде френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан, а след него писмо с настояване за проверка изпрати и самата Ченалова. След интервюто и сигналите ВСС се самосезира, а етичната комисия започна проверка. Ченалова е поканена на заседанието на Етичната комисия. В петък френският дипломат и изпълнителният директор на "Белведере" изнесоха случая в ефира на bTV. Според посланик Дьо Кабан случаят "Ченалова" показвал, че в системата има "гнили ябълки".

Казусът, за който още преди време са били сезирани компетентните български институции, а след това и ЕК, е свързан с откриване на процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото се падна на Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков, когото назначава преди време на същата позиция по производството срещу Ти Ви 7 и Нюз 7.

Въпреки че фирмите плащат дълговете си, Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" от правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика Велков. "Нямам съмнения, че съдията Румяна Ченалова, която работи по казуса, има връзки със синдика”, категоричен бе посланикът на Франция. Директорът на френската фирма Николаос Смирноф заяви, че ще се обърнат към властите на ЕС и вече са се свързали с френското посолство, защото това вече не е местен въпрос.

Със случая с френската фирма ще се занимава и специалното звено за разследване на магистрати от Софийската градска прокуратура. След спешен разговор в събота, премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Христо Иванов настояха за бърза реакция от страна на ВСС и прокуратурата чрез проверки и разследвания и понасяне на отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във