Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС порица военния прокурор с невярно медицинско за конкурса за ЧСИ

Военният прокурор Адалберт Кръстев бе наказан с "порицание" заради това, че представил невярно медицинско в конкурс за частни съдебни изпълнители. Висшият съдебен съвет днес прие, че той е извършил нарушение по чл. 307, ал.4, т.5 от Закона за съдебната власт – за неизпълнение на други служебни задължения. Предложението на дисциплинарния състав бе да му бъде намалена заплатата.

Наскоро стана ясно, че Военният съд в Пловдив го призна за виновен за извършено документно престъпление по същия казус, но го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 3000 лева.

Днес ВСС трябваше да разгледа и предложението на дисциплинарния състав за уволнение на съдия Ивайло Родопоски от РС-Костинброд. Но тъй като той представил болничен лист, кадровиците ще решават съдбата му на 17 март.

Дисциплинарното производство срещу Родопски бе образувано по предложение на правосъдния министър Христо Иванов. Министърът посочи извършени от Родопски нарушения по две разпоредби от Закона за съдебната власт - за нарушение на Етичния кодекс на магистратите и за действия и бездействия, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с работата му по делото за фалита на ТВ7.

Същевременно на днешното заседание трябваше да бъде обсъдено предложение на петима членове на съвета за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Веселина Ставрева от СГС. По информация на "Правен свят" тя е била предложена за наказание заради нейни действия покрай мярката за неотклонение на Румяна Ченалова. Миналата година прокуратурата обяви Ченалова за издирване, тя се предаде сама, а държавното обвинение поиска от СГС да й определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Искането бе разгледано от съдия Ставрева, която определи парична гаранция в размер на 8000 лева на Ченалова. Софийският апелативен съд потвърди определението.

Кадровиците обаче отложиха обсъждането на предложението с мотив, че трябва да се запознаят с всички материали по казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във