Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС пред повторен избор за нов обвинител №1, протести отцепиха района

Седмица след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурорн, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще повтори днес гласуването си. Както е известно, на 24 октомври след 10-часово обсъждане съдебните кадровици избраха с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за наследник на Сотир Цацаров неговият настоящ заместник Гешев. 

В мотивите си президентът Радев заяви, че заради липсата на състезателност в конкурсната процедура за избор на нов обвинител номер едно, както и заради от подкрепа, които Гешев получи от структури на изпълнителната власт, няма да подпише указ за назначаването му. „В разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, каза Радев и върна предложението. Изборът е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнениея заяви президентът. 

В отговор настоящият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че отново ще гласува "за+ Иван Гешев.
Както по време на първия избор, така и при повторния около сградата на ВСС ври и кипи от протестиращи. Днес отново там има два протеста „за“ и „против“ избирането на Иван Гешев за главен прокурор, като от 9 часа тази сутрин районът на столичната ул. „Екзарх Йосиф“ около сградата на ВСС е отцепен от полиция.

Час преди началото на заседанието там вече имаше засилено полицейското присъствие. Осигурена е възможност, ако започнат протестни прояви и контрапрояви, те да бъдат разположени от двете страни на сградата на Висшия съдебен съвет. Заради протестите се променя на движението в района, включително и на градския транспорт, съобщи пресцентърът на Столичната община. Променени са маршрутите на трамваите с номера 4, 12,18, 20, 22. Паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци временно е ограничено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във