Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС предлага да остане само един военно-окръжен съд, другите да бъдат закрити

Да остане само един военно-окръжен съд, а останалите два да бъдат закрити. Това предлага Комисията по натовареността във връзка с анализ за постъпленията и заетостта на военните съдебни структури за 2014 г. Председателят на комисията Калин Калпакчиев запозна днес колегите си от ВСС с анализа. Въпреки че миналата година ВСС закри военните съдилища в Плевен и Варна, натовареността в останалите не се е увеличила.

Напротив, дори се забелязва драстично намаляване на броя на делата, особено в Пловдив. През 2013 г. там са били образувани 817 дела, докато през 2014 г. те са едва 181. Една от причините е намаленият брой на субектите, които са подсъдни на военните съдилища, както и на съкращенията в армията. Що се отнася до Пловдивския военен съд има и още една причина за спада в броя на делата - променен е начинът, по който се образуват разследванията за извършени престъпления и се внасят обвинителни актове. Т.е. преодолян е проблемът с изкуственото раздробяване на наказателните производства, каза Калпакчиев.

В София намалението не е голямо, но също го има. През 2013 г. военните съдии в столицата са разгледали 242 дела, а през 2014 г. – 225. Единствено във Военен съд-Сливен има лек ръст на броя на делата.

Затова Комисията по натовареността предлага да остане само един военно-окръжен съд – или в София, или в Пловдив. Преобладаващото мнение в комисията е било да бъде в столицата, защото там са седалищата на част от армейските командвания, Генщабът, Министерството на отбраната и други структури.

Преди да се вземе окончателно решение, обаче, ще бъде проведено широко обсъждане. Това ще стане на 3 юни, за когато ще бъдат поканени не само засегнатите магистрати, но и представители на Министерството на отбраната и други военни структури.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във