Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС прие правилата за избopa нa cпeцпpoĸypop, разследващ обвинител №1

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правила за подбор на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, но отложи за следващо заседание решението дали да открие и веднага да спре изборната процедура докато Конституционния съд се произнесе дали новата правна фигура съответства на Основния закон. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев още преди да започне да тече 3-месечният законов срок, в който съдебните кадровици бяха задължени да изберат т.нар. специален прокурор.

Дебатът протече в отсъствието на главния прокурор, а въпросът за замразяването на процедурата беше поставен от Цветинка Пашкунова веднага след одобряването на правилата. Тя напомни, че на 24 февруари президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд, а на 9 март съдът е допуснал разглеждане на възраженията му по същество. „Един от аргументите за нарушаване на член 6-и от Конституцията - равенство на гражданите пред закона, е и процедурата по избор, която е различна от тази, която се предвижда за останалите прокурори“.

Според председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и самата Пашкунова при висящо дело в Конституционния съд  Висшият съдебен съвет няма друг ход, освен да замрази процедурата за избор на надглавен прокурор: „Само по този начин ще спазим закона и същевременно ще гарантираме една конституционносъобразна и ефективна процедура“.

След като правилата, по които да се избере разследващ главния прокурор бъдат публикувани на страницата на ВСС, съдебните кадровици отново ще се върнат на процедурата. С евентуалното ѝ замразяване се спира и тримесечният срок, в който трябва да бъде избран специалният обвинител. В зависимост от решението на Конституционния съд процедурата или ще се разгърне по същество, или никога няма да започне.

Конституционният съд ще разгледа по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници. „За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите“, коментира за БНР  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. „Ако (сега) бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос“, допълни Киселова.

Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всички“ коментира пред БНР: „Фигурата на специалния прокурор е абсурдна и без аналог, леко изнасилване на понятието за правосъдие... Този специален прокурор не трябва да е в системата на прокуратурата. Не трябва да е лично подчинен на главния, може да е магистрат, който да се отчита пред ВСС“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във