Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС проверява магистратите с депозити в КТБ

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започва проверка на магистратите с депозити в Корпоративна търговска банка. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров, преди да бъде уточнено, как ще се извърши тази проверка. Проверката ще обхване само все още действащи магистрати.

Ще се изиска актуален списък от синдиците на КТБ. След получаване на точния магистратски списък Етичната комисия ще пише до Сметната палата, за да изиска информация за изисканото имотно състояние на магистратите от списъка, след което, ако се установи разминаване или недекларирани доходи, ще се решава за образуване на дисциплинарни производства. 

Ясен Тодоров разположи целия процес в рамките на месец, като уточни, че проверката ще е само за тези, които все още са действащи магистрати. Тодоров отказа да коментира размера на влоговете в КТБ на колегите си Васил Петров и Румен Георгиев, както и какъв е приемливият магистратски доход на съдия или прокурор с голям стаж. Той не се съгласи с политическите твърдения, че КТБ се е оказала банка на съдебната власт, както и с тези, които оповестиха, че появата на списъка с магистратските депозити точно сега е пореден опит да се подмени настоящият състав на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във