Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС решава дали да избира обвинител, разследващ Иван Гешев

Висшият съдебен съвет трябва да реши дали да спре процедурата за избор на специален прокурор, който да наблюдава работата на главния до произнасянето на Конституционния съд. Конституционния съд ще разгледа по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници.

Президентът Румен Радев поиска да бъдат обявени за противоречащи на основния ни закон  законодателните текстове, с които се създава този пост. „За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите“, коментира за БНР  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. „Ако (сега)бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос“, допълни Киселова.

Темата ще бъде отворена не защото партиите са поставили този въпрос в програмите си, а поради очакваното решение, ако то обяви разпоредбите за противоконституционни, поясни още преподавателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във