Параграф22 Weekly

§22 Новини

ВСС с изявление заради декларацията на Местан

Публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет. Това се посочва в становище на Висшия съдебен съвет, във връзка с прочетената на 14 март 2014 г. от парламентарната трибуна декларация от Лютви Местан, лидер на политическа партия, както и зачестилите в последните седмици атаки срещу съда и прокуратурата.


"Висшият съдебен съвет призовава представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие у обществото към нея", се казва в становището.


"Висшият съдебен съвет не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса. Напомняме, че съществува законова процедура за обжалване на тези актове, в която процедура се установява тяхната правилност. В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред", се казва в становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във