Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС се готви да закрива и обединява съдилища за по-добър граждански достъп

Висшият съдебен съвет ще оптимизира достъпа на гражданите до съдилища чрез закриване и обединяване на действащите. Това стана ясно от думите на Калин Калпакчиев, който откри представянето на доклад за социално-икономическата натовареност на районните съдилища.

Калпакчиев обясни, че проучването е било разпределено по петте апелативни района, като от ВСС са решили на база резултатите, че ще правят съответни предложения за закриване, обединяване на съдилища, следвайки утвърдени и приети критерии за максимално улеснен достъп до правосъдие. Няма да рискуваме и да подлагаме на ограничение това основно право на гражданите, особено що се отнася до районните съдилища, гарантира висшият магистрат. По думите му, процесът на реформа на съдебната карта е цел на този доклад.

Промяната трябва да протича последователно и на етапи - първият фиксиран от тях е реформа на картата по отношение на районните съдилища, аргументира се Калпакчиев. За него това изисква много усилия, извършване на разследвания, за да не бъде произволен процес, а да е умело аргументиран - както пред съдиите, така и пред гражданите. Важна е и съдебната статистика, която да подпомогне събирането и обработката на данните, допълни магистратът. От думите му стана ясно, че в средата на годината от ВСС ще представят краен продукт, представляващ подреждането на видовете дела според тяхната тежест на база времето, което отнема тяхното разглеждане. Ще се предложи и нов проект за съдийската натовареност.

От самия доклад, представен от Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията, стана ясно, че най-влошен физически достъп до правосъдие имат българите, живущи в Никопол, Момчилград, Дулово, Елин Пелин, Кубрат и Гоце Делчев. Никопол пък се оказа „първенец" и по най-влошен електронен достъп, покритие и ползване, както и по най-нисък индекс на социално-икономическо развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във