Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС се разтревожи заради бойкота на съсловните организации

Във връзка с постъпили писма от Съюза на съдиите в България и от фондация "Български адвокати за правата на човека" за напускане на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, правителството на третата власт изрази своето безпокойство по повод решението на тези две организации.


- Със създаването на Гражданския съвет през януари 2013 г. Висшият съдебен съвет заяви своята воля за пряка комуникация с гражданското общество. На проведените досега 13 заседания бяха подложени на обсъждане всички важни политики и документи на Висшия съдебен съвет. Стенограмите от тези заседания, както и приетите актове, са публикувани на електронния сайт на Висшия съдебен съвет в специална секция "Граждански съвет към Висшия съдебен съвет", така че обществото има възможност да се запознае с цялостната дейност на този консултативен орган.


В началото на тази година бе представен Отчет за дейността на Висшия съдебен съвет във връзка с работата в Гражданския съвет през 2013 г. В него постоянните комисии отчетоха стратегическите си политики и документи, които са били разисквани в Гражданския съвет, както и кои от отправените препоръки и предложения на членовете на Гражданския съвет са били съобразени в актовете на Висшия съдебен съвет. Създадената практика бе продължена и от настоящия съпредседател от страна на Висшия съдебен съвет като се изпраща обратна информация за разглеждането на всеки един акт на Гражданския съвет от съответната постоянна комисия на Висшия съдебен съвет.


По повод аргументите, с които Съюзът на съдиите в България и фондация "Български адвокати за правата на човека" мотивират напускането си, бихме искали да отбележим факта, че и двете организации не са участвали в заседанието на Гражданския съвет на 20.06.2014 г., на което бе обсъден проектът за изменение и допълнение на Процедурните правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.


Висшият съдебен съвет цени изключително високо сътрудничеството с всяка една от професионалните и неправителствени организации, членове на Гражданския съвет. Вярваме, че възможностите за съвместна работа със Съюза на съдиите в България и с фондация "Български адвокати за правата на човека'" не са изчерпани. Затова се надяваме те да преосмислят своето решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във