Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС ще поиска Сметната палата да провери съответствието на подаваните от магистратите декларации и оригиналните списъци от КТБ

Ще поискаме Сметната палата да направи проверка за съответствие на подаваните от магистратите декларации и списъците от КТБ. Това каза пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров във връзка с проверката на произхода на парите на магистратите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Комисията ще изиска от синдиците на банката оригиналните списъци, защото знаете, че в медиите се появяват различни информации. В продължение на дни и часове имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати. След като направим този филтър, ще предоставим тази информация на Сметната палата, като ще ги помолим да направят всъщност проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации“, поясни той.

Ясен Тодоров посочи, че когато поискат списъците от синдиците, ще ги помолят, ако е възможно да бъде направена разбивка по години, защото по думите му, магистратите декларират своето имущество за предходната година и ще е много трудно да се направи сравнение, ако няма тази предварителна разбивка. „От информация в медиите научихме, че НАП са се самосезирали по случая. Ще установим контакт с НАП и ще поискаме, ако е възможно да ни предоставят информация.

Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите на недеклариране или някакво разминаване, ще сезираме НАП“, добави още Ясен Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във