Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС ще разгледа молбата на Петьо Петров за освобождаване като следовател в Следствен отдел в СГП

Висшият съдебен съвет ще проведе днес своето редовно заседание. Първа точка от дневния ред е обсъждане на проведения на 18 април т. г. скандален писмен изпит на конкурса за младши прокурори. Ще се оценяват и действията на Висшия съдебен съвет по случая. Магистратите трябва да приемат решение за проверка на фактите, оповестени в медиите за нарушения по провеждането му.

Втора точка от дневния ред предвижда избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. За поста председател на Районен съд - Никопол кандидатстват Христо Витков Първанов – изпълняващ функциите на административен ръководител на Районен съд - Червен бряг; Галя Величкова Наумова – съдия в Районен съд гр. Никопол и Биляна Силвионова Кисева – съдия в Районен съд - Никопол. За председател на Районен съд - Панагюрище се явява кандидатът Снежана Василева Стоянова, която е прокурор в Районна прокуратура -Пазарджик. Славка Иванова Кабасанова – изпълняващ функциите на административен ръководител на Районен съд - Чепеларе пък кандидатства за председател на Районен съд – Чепеларе.

Членовете на ВСС ще разгледат и молбата на Петьо Петров за освобождаване от заеманата длъжност „следовател” в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура. На 6 март т. г., този въпрос отново беше поставен на дневен ред пред магистратите. Тогава ВСС не прие оставката на Петьо Петров като следовател в Софийска градска прокуратура с 12 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 2 гласа „въздържал се“.

На 3 февруари ВКС се произнесе окончателно по делото "Цонев, Сантиров, Попов". След обявяването на решението на съда Петров веднага подава оставка, тъй като по делото са били приложени СРС, които са били използвани при срещите на Петьо Петров със съдия Петър Сантиров и с финансиста Тенчо Попов. От тях се разбира, че следователят е бил активната страна при осъществяването на престъплението "склоняване към подкуп". Тези факти бяха потвърдени в мотивите към оправдателните присъди и на трите инстанции.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов бяха арестувани на 1 април 2010 година. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за предлагане на подкуп на следователя Петров, за да скрие разследване срещу неизвестен извършител от Министерство на отбраната за закупуване на военната комуникационна система "Странджа 2".

На 5 март по време на заседание на ВСС, заедно с внасянето на оставката на Петров, главният прокурор Сотир Цацаров, заяви че се извършва проверка за провокация към подкуп. Тогава главният прокурор коментира, че са снети обяснения от Петров, както и от служителите на МВР, ДАНС и прокуратурата, които към онзи момент са участвали в планирането и осъществяването на разследването. Не били снети обяснения само от бившия зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във