Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС щял да избира временен шеф на ВКС между Красимир Влахов и Таня Райковска. Странно е мълчанието на правосъдния министър

Най-вероятно Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се опита да избира измежду съдиите Красимир Влахов и Таня Райковска за запълване на ваканцията "временен председател на Върховния касационен съд", предполагат потъналите в догадки медии и предполагат, че скоро няма да се стигне до повторен опит за избор на постоянен шеф на върховната магистратура. Засега като вътрешен фаворит се очертава съдия Таня Райковска, но нейният избор най-вероятно  ще доведе до нови скандали и сблъсъци в системата.

Водещото лоби във ВСС ще се опита да утвърди Райковска за временен ръководител, след като не успя да я избере за постоянен председател в края на септември. Само два гласа не стигнаха на върховната съдийка да постигне мечтаната позиция. Интригата е, че ако Райковска бъде утвърдена като и.д. шеф, може да последва нов опит да бъде избрана и за постоянен председател. Аргументът ще е, че тя вече е доказала, че може да се справи на този пост. В този контекст изборът за и.д. шеф означава буквално подготвяне на почвата в полза на предварително определен кандидат.

Според действащия сега Закон за съдебната власт, временния ръководител на ВКС трябва да бъде избран по старшинство измежду тримата сегашни заместници на Лазар Груев. Старшинството се определя от стажа на позицията. Въпросът е какво точно ВСС ще разбере под думата "позиция". Красимир Влахов има по-дълъг стаж на позицията "заместник-председател на ВКС", но Таня Райковска е от по-дълго време на позицията "съдия във ВКС". Обикновено за стаж на позицията се смята стажът на конкретния управленски пост, но ВСС неведнъж е показал, че може да намира вратички в закона.

Решението трябва да бъде взето до 21 ноември, когато изтича мандатът на Лазар Груев. Странно и многозначателно обаче е и мълчанието по случая на правосъдния министър - шеф на ВСС, което навежда на мисълта, че той твърдо е решил да прехвърли политическата отговорност за избора на шеф на ВКС на следващия кабинет.

Кризата около върховната магистратура се задълбочава и от продължаващото нежелание на ВСС да открие повторна процедурата за избор на постоянен председател на ВКС. Вече 40 дни съдебният съвет не прави нищо за това. Затова има спекулации, че изборът ще бъде проведен едва след срок от няколко месеца до година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във