Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС спешно проверява сигурността на системите за случайно разпределение на делата

Висшият съдебен съвет ще си свърши работата, за да закрие веднъж завинаги темата за "неслучайното" разпределение на делата. Това заяви днес представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова пред журналисти. ВСС реши днес да извърши проверка за сигурността на доработената версия на системата за случайно разпределение на делата Law Choice, която по график трябва да бъде въведена в съдилищата от 1 януари 2015 година. Тази система се използва в около 95% от органите на съдебната власт в страната. Същевременно ще бъде извършена проверка на сигурността и на всички останали системи, които се ползват в съдилищата и прокуратурите.

Проверката ще бъде извършена от Комисията по информационни технологии на ВСС, като в нея ще бъдат поканени за участие и представители на ВКС, прокуратурата, външни експерти от президентството, парламента, Министерския съвет и неправителствените организации. Освен тях в групата ще влязат и специалистите, които през 2013 г. провериха случайното разпределение на делата във ВКС, ВАС и СГС.

На 10 декември се очаква да има организационна среща на всички експерти, а резултатите от проверката трябва да бъдат готови до 17 декември. Очаква се тогава експертите да кажат коя от ползваните системи е най-защитена от манипулации. До 22 декември пък главният секретар на ВСС трябва да представи доклад за това. В него ще трябва да бъде описано колко ще струва внедряването на тази система в цялата съдебна власт, ако няма юридически и технически пречки за това.

До 11 декември пък ръководството на градския съд ще трябва да отговори на ВСС дали се спазват указанията, които кадровиците дадоха за случайното разпределение на делата след проверка на системата и казуса с фалита на КТБ. Тогава съветът разпореди вече зам.-председателката на съда и шеф на гражданското отделение Богдана Желявска да не разпределя и търговските дела, а тази задача да поеме ръководителят на отделението Иво Дачев. Освен това ВСС нареди да се прекрати практиката при отвод на съдия и последващо разпределение да се създава "кухо" дело с нов номер. Освен това СГС трябва да уведомява медиите за разпределението на обществено значими дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във