Параграф22 Weekly

§22 Новини

ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски

Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи наказание  дисциплинарно уволнение на своя член Камен Ситнилски. След двучасово изслушване на магистрата, решението бе взето с 16 гласа „за”, 5 „против” и 3 „въздържал се”. Имаше прегласуване със същите резултати.


Миналата година срещу Ситнилски започна дисциплинарно производство за уронване престижа на съдебната власт, заради изтекли стенограми на негови разговори с други двама прокурори, които оставят съмнения за лобизъм при избора му във ВСС. Той бе отстранен от съвета за 6 месеца. Въпреки предложението на дисциплинарната комисия да бъде уволнен дисциплинарно, вчера ВСС започна ново дисциплинарно производство срещу Ситнилски, отново за уронване на престижа на съдебната власт. Този път причина стана интервю на зам.-главния прокурор Ася Петрова, че преди време й е оказвал натиск по делото "Килърите".


По-рано днес ВСС прие и следната деклрарация :


- В броя на в. "Уикенд" от днес - 13 март 2014 г. са публикувани статии със заглавия "Любовница на Камен Ситнилски купува членове на ВСС" и "Братовчедката от Сандански". В статиите се твърди, че членът на ВСС Елка Атанасова е предлагала суми на свои колеги за гласуване с определен резултат. Правят се и внушения, свързани не само със служебната й кариера, но и с личния й живот.


ВСС изразява категоричното становище, че подобен подход е недопустим. Той представлява опит за въздействие, както върху отделния член на колективния орган - г-жа Атанасова, така и върху целия състав на Съвета.


Изложеното в статиите не отговаря на истината и самите публикации целят засягане на личното достойнство на Елка Атанасова. Лично решение на засегнатия колега е, дали и как да потърси отговорност от авторите на подобни клевети. Задължение на ВСС обаче е да осъди остро всички опити за въздействие и засягане на достойнството.


(Очаквайте подробности)

Facebook logo
Бъдете с нас и във