Параграф22 Weekly

§22 Новини

ВСС уволни дисциплинарно съдия Мария Иванова, погна Светлозар Костов

По дисциплинарно дело, образувано още през 2011 г., Висшият съдебен съвет(ВСС) наложи дисциплинарно наказание - уволнение на съдия Мария Иванова от Софийски градски съд. По дисциплинарно дело от 2013 година ВСС отхвърли предложението на дисциплинарния състав и не наложи дисциплинарна наказание на съдия Костадинка Недкова.


По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС образува дисциплинарно производство по отношение на Евстати Попов, следовател в НСС, и избра дисциплинарен състав - Каролина Неделчева, Димитър Узунов, Камен Иванов.


По предложение на Димитрия Ганчева, административен ръководител на Окръжна прокуратура - Пазарджик, ВСС образува дисциплинарно производство спрямо Георги Кацаров, административен ръководител и районен прокурор на Пазарджик. Бе избран чрез жребий дисциплинарен състав - Юлиана Колева, Даниела Костова и Незабравка Стоева.


Висшият съдебен съвет(ВСС) освен това образува и дисциплинарно производство срещу Светлозар Костадинов Костов, административен ръководител на Специализираната прокуратура. Чрез жребий бе определен дисциплинарен състав - Милка Итова, Елка Атанасова и Ясен Тодоров.


На 13.10.2013 г. Светлозар Костов участва в предаването "На светло" по Нова телевизия. В интервюто си той отправя необосновани нападки, включително клевети и обиди по адрес на ВСС, към магистратите от Районна прокуратура - Сливница, към административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова и към съдебната система като цяло. В телевизионната си изява прокурор Костов изказва твърдения, че интересите на организираната престъпност съвпадат с интересите на "определени хора в правосъдната система", внушавайки наличието на външна зависимост в дейността на съдебната система, и в частност в прокуратурата.


Като реакция на това интервю във ВСС постъпиха Отворено писмо от магистрати в Специализираната прокуратура и Сигнал от шестима прокурори от същата прокуратура, които се дистанцират от думите на Костов и го обвиняват, че като административен ръководител той е създал "отровен климат" в оглавяваната от него прокуратура.


Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" се самосезира по случая. Бяха изслушани магистрати и съдебни служители от Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура, които потвърдиха изложеното в сигналите до ВСС. По предложение на КПЕПК ВСС възложи на Инспектората към ВСС да извърши проверка на Специализираната прокуратура. Проверката констатира нарушения на принципа на случайното разпределение на делата.


От установените факти бе направен извод, че Светлозар Костов е нарушил Кодекса за едично поведение на българските магистрати. Това даде повод на 11 членове на ВСС - Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Румен Боев, Мария Кузманова, Милка Итова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Васил Петров и Михаил Кожарев, да предложат образуването на дисциплинарно производство срещу него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във