Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС в опит за разправа със съдия от подписките срещу ръководството на СГС

Съдия, участвал в подписките срещу бившето ръководство на Софийския градски съд (СГС), беше на косъм да не получи статут на несменяемост. Става дума за Красимир Мазгалов от СГС, пише "Правен свят".

В дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет на 30 април т. г. фигурираше предложение за гласуване на атестацията на Мазгалов, която е с оценка "много добра" и с близък до максималния резултат точки, както и предложение той да получи статут на несменяемост. При гласуването обаче резултатът бе изненадващ - само 11 от членовете на съвета подкрепиха предложението. А, както стана практика в последно време, никой не изказа мотиви срещу отличната атестация на съдия Мазгалов.

След вота обаче се разрази скандал. Галина Карагьозова забелязала, че съседът ѝ Васил Петров е гласувал против. (Вотът по закон е таен, но преди няколко месеца стана ясно, че системата на ВСС въобще не гарантира тайната на гласуването, защото съседът ти може да види кое копче натискаш.) Карагьозова отправи забележка на Петров защо гласува против една атестация без да е изказал никакви съображения за това. Той пък я нападна с думите защо гледа какви копчета натиска.

В разговора се намеси и Калин Калпакчиев, който поиска отговор от колегите си дали наказват съдия Мазгалов за активното му участие в искането за разрешаване на проблемите около управлението на СГС. Мазгалов бе един от магистратите не само от подписките, но и лично се яви пред съвета, за да разкаже за проблемите. А само преди два дни участва и в пресконференцията, в която съдии от СГС настояха ВСС да довърши работата след доклада от проверката и да потърси отговорност от виновните за лошото управление на градския съд.

Калпакчиев дори се закани веднага да отиде до Съдебната палата и да разкаже какво се случва на съдиите. Някои от колегите му обаче веднага реагираха с думите, че ще прегласуват предложението. При повторния вот атестацията на Мазгалов бе одобрена със 17 гласа "за" и един "против". Със същия резултат той получи и статут на несменяемост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във