Параграф22 Daily

§22 Новини

ВСС защити прокуратурата от "атаките" на Борисов и Радев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с поредна декларация, в която защитава независимостта на прокуратурата. Новата декларация е по повод изказвания на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов около изтеклите есемеси с бизнесмена Пламен Бобоков, в които се отправиха критики към работата на държавното обвинение.

Припомняме, че президентът не бе доволен от избирателното огласяване на кореспонденции между него и Бобоков, като призова прокуратурата да публикува целите чатове. Радев обяви, че прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигури безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта. Премиерът пък недоволстваше от действията на прокуратурата, която го привика на разпит по повод комуникацията му с Бобоков. Според Борисов разпитът се правил с цел да се угоди на президента.

В тази връзка Прокурорската колегия излезе с декларация, която ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави–членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България. Ето какво се казва в декларацията: 

Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти.

Независимостта на съдебната власт е установена с Конституцията на Република България. Развитието на нейните принципи в устройствения закон на съдебната власт са най-висша гаранция, че държавната власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в основния закон.

За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи.

В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на Прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.

Припомняме, че при наличие на факти и доказателства, че определени прокурори нарушават конституционно установените си правомощия, следва да бъде сезиран съответния компетентен орган – Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към Прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във