Параграф22 Daily

§22 Новини

Втори фалстарт на делото за „Алепу“

За втори път Административният съд в Бургас не даде ход на делото за строежа на хотел в местността „Алепу“ край Созопол. Причината, поради която днес беше отложено заседанието, е болничен лист и ангажименти в чужбина на една от страните – „Главболгарстрой“. Категорични сме, че строителното разрешително на хотелския комплекс, трябва да бъде обявено за нищожно, посочи прокурорът Христо Колев.

Има и нарушения на екологичното законодателство, добави той: „Има две защитени зони, които са в близост до този строеж, трябва да бъде извършен ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда – б.а.)“, каза Колев. Преценка за тази оценка е правена, но само за първото строително разрешение – за т. нар. подпорна стена.

Тезата на Община Созопол е, че протестът на прокуратурата не трябва да бъде уважаван, посочи адвокат Юрий Бошнаков: „На лице е влязъл в сила административен акт, който е приключил с удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа. След което, считаме за недопустимо да бъдат извършвани корекции по него“, смята Бошнаков.

Адвокатът на „Алепу Вилидж“, Петър Кошничарски, отказа да коментира пред медиите своята защитна теза: „Вие съдът ли сте? За мен не сте някакви представители на някаква институция, на която аз съм длъжен да давам обяснения“, подчерта Кошничарски.

Трети опит, да тръгне по същество делото, ще бъде направен на 5 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във